-Pettersson försöker svara på frågan.
Tage Erlander 1965: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”
Så långt bra men skatterna hade börjat höjas snabbare än i omvärlden och 1969 kom Palme och 1973 den första oljekrisen och det var slut på den ständiga högkonjunkturen som kallades rekordåren. Det blev massor med skattehöjningar, bidrag, prisstopp, regleringar, skattehöjningar, inflation, lönehöjningar, strejker och ovanpå det så ersattes arbetskraftsinvandringen av en mångdubbelt större asylinvandring och där är vi idag och väntar på att majoriteten ska upptäcka det vi andra sett för länge sedan.
Att välfärdsstaten håller på att kollapsa…
Att Sverige har högre skatter än jämförbara länder är ett faktum som upprepats ofta. Historiskt har det emellertid inte varit så. Under de så kallade rekordåren på 1950- och 1960-talen hade Sverige fortfarande ett skattetryck som var lägre än genomsnittet för OECD-länderna. Först i början av 1970-talet blev skattenivån signifikant högre än i jämförbara länder.
I och med expansionen av den offentliga sektorn i början på 1970-talet ökade skattetrycket. Ökningen skedde främst genom att arbetsgivaravgiften höjdes kraftigt.
1960 var skattetrycket c:a 25 %.
1960 infördes en tillfällig omsättningsskatt på 4,2 procent och som togs ut i konsumentledet. Momsen ligger för närvarande på 25 % och jag vet inte om den fortfarande är tillfällig…
