INRIKES. De 20 senaste årens goda utveckling i Sverige har ibland framställts som oväntad. I själva verket är den i linje med forskningen: Det finns ett signifikant negativt samband mellan den offentliga sektorns storlek och tillväxten per capita i rika länder. Ju större offentlig sektor, desto sämre tillväxt, skriver välfärdsforskarna Magnus Henrekson och Andreas Bergh.
På lång sikt är ekonomisk tillväxt den avgörande faktorn för vårt materiella välstånd. Vid en årlig tillväxt på 2 procent tar det cirka 36 år för levnadsstandarden att öka till det dubbla. Med en tillväxttakt på 3 procent minskar tiden till 24 år. Den ekonomiska utvecklingen är dessutom starkt förknippad med icke-ekonomiska välståndsmått. Det finns exempelvis ett starkt samband mellan förväntad livslängd och barnadödlighet och ett lands ekonomiska utveckling.
Under en problematisk period som startade runt 1970 och kulminerade med 1990-talskrisen släpade Sverige efter jämförbara länder. När krisen var som mest akut låg Sveriges BNP per capita på 17:e plats i OECD och var på väg neråt. Därefter inleddes en period av ekonomisk återhämtning, då Sverige periodvis växte snabbare än både USA och EU. I dag är Sveriges BNP per capita näst högst i Norden och tillsammans med Australien, Österrike och Irland slåss vi om sjätteplatsen i OECD.
Sveriges goda ekonomiska utveckling efter 1990-talskrisen har stundom framställts som oväntad eller paradoxal. I själva verket är den helt i linje med vad vi bör förvänta oss enligt modern tillväxtforskning. Det vanligaste resultatet i nya, vetenskapligt publicerade studier är ett signifikant negativt samband mellan den offentliga sektorns storlek och den ekonomiska tillväxten per capita i rika länder.
Läs mer på Dagens Samhälle
-Pettersson tillägger att tyvärr har vi sedan 2006 haft obefintlig tillväxt per capita, det beror enbart på asylinvandring, vi blir visserligen allt fler som arbetar men ännu fler som inte arbetar.
100 000 invandrare behövs för att ersätta 5 000 svenskar enligt Arbetsförmedlingen
Asylsökande per capita (från 2011, sedan dess har det blivit mycket värre)
