De allra flesta av våra nya elever är nyanlända med ingen eller sporadisk skolbakgrund. I dag har vi en 2:a med 30 elever varav elva nyanlända utan någon eller väldigt lite kunskap i det svenska språket. En enda lärare ansvarar för alla elever i alla ämnen, påtalar skribenterna.
Med tanke på att flera skolor i olika stadsdelar har slagit larm tycker vi att det är hög tid att även belysa situationen på Fjärdingskolan på Hässleholmen i Borås. Antalet elever på skolan har på få år ökat från 280 till uppemot 400 till hösten 2015. De allra flesta av våra nya elever är nyanlända med ingen eller sporadisk skolbakgrund. Många av dem kommer från oroliga delar av världen och bär med sig traumatiska upplevelser. Skolans byggnader samt skolgården har blivit väldigt trångbodda och därmed högljudda, vilket skapar oro och konflikter bland eleverna. Den oroliga situationen på Hässleholmen påverkar också våra elever negativt.
I ett försök till att kompensera detta är all personal ute bland eleverna på rasterna. Våra pauser har förkortats avsevärt, något som upplevs som ett stort stressmoment av många. För att kunna hålla budgeten i balans har vi, på personalsidan, blivit underbemannade utifrån elevantalet och deras särskilda behov. Idag har vi en 2:a med, när detta skrivs, 30 elever varav elva nyanlända utan någon eller väldigt lite kunskap i det svenska språket. En enda lärare ansvarar för alla elever i alla ämnen. Vår enda lärare i svenska som andraspråk står till förfogande för dessa elever två lektioner i veckan, då hon ansvarar för sammanlagt 98 elever på skolan.
Vidare anlitar vi inga vikarier utan tar hjälp av ordinarie personal vid sjukdom eller ledighet, något som drabbar resten av verksamheten och elevernas kunskapsinhämtning. Trots det kan vi inte hålla budgetramen och kommer i en mycket snar framtid att bli tvingade till ”anpassningar”. En orsak är att eleverna som kom efter oktober 2014 räknas in i budgeten först i januari 2016, trots att de är mest resurskrävande de första månaderna. En annan orsak är att ersättningarna från arbetslivsförvaltningen och Migrationsverket inte längre kommer Fjärdingskolan till godo utan stannar någon annanstans i stadsdelen.
Vi reagerar idag, för att vi tycker att våra arbetsvillkor har försämrats avsevärt. Våra elever får inte längre den hjälp som de enligt skollagen är berättigade, och deras möjlighet att nå kunskapsmålen försämras kontinuerligt.
Vår frustation över att inte räcka till växer. Vi ser elevernas förmåga att en dag bidra till Sveriges positiva framväxt och framtid men vår möjlighet att leda dem dit minskar för varje månad. Det finns en stor risk och oro hos våra pedagoger att bli sjuka, tröttna eller söka sig till ett annat arbete,
Våra elever är verkligen studiemotiverade, de älskar sin skola och kommer till oss med stor glädje varje dag. Mottot ”Lust att lära” stämmer perfekt på dem, men ger Borås stad dem ”möjlighet att lyckas”?
Vi välkomnar våra politiker att besöka oss och dela vår vardag, så att ni kan bilda er en uppfattning om våra fantastiska elever och förhoppningsvis bli angelägna att engagera er för deras, Hässleholmens, Borås och Sveriges framtid.
Personal på Fjärdingskolan gm
Marie-Noëlle Carlsson Ferrier
Ann-Charlotte Magnusson
Henrik Axelsson
