ARBETSMARKNAD. Trots en sysselsättningsökning med 110 000 personer på två år sjunker arbetslösheten endast marginellt. Nedgången av arbetslösheten hålls tillbaka av att många söker sig till arbetsmarknaden. Nästan hela ökningen består av utrikes födda.
Arbetsförmedlingens arbetsgivarundersökning visar optimistiska arbetsgivare som planerar för fler anställda inom såväl privat som offentlig sektor. De nya jobben växer fram över hela landet men störst jobbtillväxt sker i storstadsregionerna och i synnerhet Stockholm.
– Det är glädjande att det tillkommer mer än 110 000 jobb. Men matchningen blir en tuffare utmaning då andelen arbetslösa som har efterfrågade kompetenser minskar. Vi behöver därför intensifiera våra arbetsgivarkontakter för att få en bättre framförhållning kring kompetensbehoven, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.
Arbetslösheten minskar bland dem med starkare ställning på arbetsmarknaden medan grupper med en svagare position har fortsatt svårt att finna arbete. Under andra halvåret 2016 väntas den sistnämnda gruppen öka till över 75 procent av de inskrivna arbetslösa. Mer än hälften av de arbetslösa i de utsatta grupperna har varit arbetslösa i mer än ett år. Av de utsatta grupperna utgör i dag utomeuropeiskt födda den enskilt största gruppen, som sedan 2008 har växt från 40 000 personer till 130 000 i april 2015
– Dessutom finns det vissa attitydproblem på arbetsmarknaden som sträcker dig från direkt diskriminering till ren ovana bland arbetsgivare att rekrytera bland utrikes födda. Och det visar sig ofta bland företag som har utrikes födda bland sina anställda att många av dem inte behärskade svenska när de blev anställda men att de lär sig svenska snabbt på jobbet. Det är möjligt att vi konstruerar murar med den nuvarande fokuseringen på att man ska lära sig svenska innan man ger sig ut på arbetsmarknaden. Vi prioriterar inte ner språket men jag vill ha en diskussion på det här området, säger Mikael Sjöberg.
-Pettersson menar att generaldirektören Mikael Sjöberg inte vet vad han pratar om. De attitydsproblem han nämner beror inte på attityder hos arbetsgivaren utan på att de arbetssökande inte kan språket, inte har någon utbildning och små arbetsgivare har inte råd att lära upp dåligt utbildade…
Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen
