Invandringen till Sverige är en stor ansträngning, medger statsminister Stefan Löfven i en intervju när han är på väg in till toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.
I kväll talar ändå mycket för att han blir överkörd. – Vår uppfattning är att alla medlemsstater ska ta sitt ansvar, säger han.
Högst upp på agendan, vid sidan av Greklandskrisen, står flyktingsituationen i Europa.
Sverige, Tyskland och Österrike kräver inför mötet att EU-kommissionens förslag om att 40 000 asylsökande ska fördelas mellan EU-länderna för att minska trycket på Grekland och Italien.
– Vår uppfattning är att alla medlemsstater ska ta sitt ansvar. Men det är alltid så i en förhandling att man får föra fram sin egen uppfattning. Sedan ska det sluta i ett enhälligt beslut. Och då är det viktigt att positionerna har flyttats fram, säger statsministern. Men mycket talar för att EU-ledarna inte lyckas enas om den tvingande principen.
Tidigare i dag lade Moderaterna fram ett omfattande program som ska leda till en mångmiljardbesparing på integrationsområdet. – Jag har inte sett det exakta förslaget, men i Sverige har vi varit tydliga med och det gäller också Moderaterna att människor ska kunna söka asyl. Det är en rättighet vi har, och vi är bundna av internationella konventioner.
Kostar invandringen för mycket? – Om inte allt för lång tid har Sverige ett stort problem med demografin. Vi har en allt äldre befolkning och vi kommer att bli färre och färre i arbetande ålder som ska försörja fler och fler. Vi har en enorm omställning framför oss i den offentliga sektorn. Det ska anställas hundratusentals människor. Vi riskerar att inte klara det åtagandet därför att vi har fel sammansättning av befolkningen. Så ser det ut i hela Europa.
Stefan Löfven: – Europa riskerar att tappa 17 miljoner i arbetskraft inom tio år. Då kan vi stå där om några år och fundera på vad vi gör nu då. Jag sticker inte under stol med att det är en stor ansträngning i det här ögonblicket, men det är också en tillgång för landet. Vi måste inse att om inte vi gör detta nu så kommer vi att stå med ett gigantiskt problem om några år.
Då är det fel att prata kostnader? – Det är klart att det är en ansträngning. Men vi saknar flera yrkesgrupper i Sverige med akademisk utbildning. De kommer till Sverige. Det kan vara läkare, specialistläkare, sjuksköterskor, ingenjörer. De kommer till Sverige och vi behöver dem. Det vi ska se till är att de kommer i arbete så snabbt det går, och det är därför regeringen fokuserar på det. Människor ska i arbete eller så ska de in i utbildning för att kunna etablera sig så snabbt som det någonsin går.
-Pettersson spetsade till rubriken lite. Statsministern erkänner att invandringen är svindyr men sedan är allt som vanligt. Vi behöver läkare, specialistläkare, sjuksköterskor, ingenjörer och 90 % av de som kommer saknar ID-handlingar och högst 10 % av dem har en utbildning värt namnet…
Stäng gränserna. Vi har ingen rätt att utarma världens fattiga länder på läkare och ingenjörer…dessutom ligger arbetslösheten i EU runt 12 % och antalet arbetslösa är c:a 26 miljoner.
Några har i varje fall tänkt till vad det verkar. Redan innan EU-toppmöte om flyktingkatastrofen på Medelhavet börjar har förslaget om en tvingande fördelning av migranterna strukits från dagordningen. I stället kommer EU-topparnas diskussion att handla om hur flyktingar ska kunna avvisas snabbast möjligt.
På torsdagseftermiddagen var det meningen att EU-toppmötet skulle rösta om det tvingande kvotsystem som skulle fördela flyktingar som kommer över Medelhavet mellan de 28 medlemsländerna. I den första omgången var det tänkt att 40.000 av de flyktingar som kommit till Italien och Grekland skulle skickas vidare till andra EU-länder under de kommande två åren. För Sveriges del skulle kvoten ha inneburit 1.300 flyktingar, lika många flyktingar som just nu tar sig hit på egen hand under en tvåveckorsperiod.
