Invandringens effekter på resultaten i skolan är en utmaning som måste tas på allvar, menar forskaren Gabriel Heller Sahlgren på DN Debatt i dag.
”Om Pisamätningarnas urval begränsas till elever med svensk bakgrund försvinner 29 procent av resultatförsämringen 2000–2012. Stor flyktinginvandring är inte hela förklaringen till det svenska raset men den enda säkra faktorn. Detta kräver att skolpolitiken läggs om tydligt”, skriver han och hänvisar till en ny rapport.
Enligt debattören innebär detta utbildningspolitiskt ”att man bör ge extra resurser till skolor med en hög andel barn med flyktingbakgrund”.
Han avslutar med orden: ”Vi har länge blundat för flyktinginvandringens konsekvenser för Sveriges resultat i Pisa och i förlängningen för landets framtid som en kunskapsekonomi med hög jämlikhet. Att man behöver anpassa skolpolitiken till invandringspolitiken verkar ha ignorerats helt. Men ingen tjänar på de senaste årens blindgång – allra minst flyktingbarnen själva.”
-Pettersson menar att debattören drar fel slutsats. ”Att man behöver anpassa skolpolitiken till invandringspolitiken”. Det är betydligt bättre att anpassa invandringspolitiken till en nivå som skolan, arbets- och bostadsmarknaden klarar av.
