SVEG. Förra året fick kommunen cirka 17 miljoner kronor i stöd från Migrationsverket för asyl och flyktingmottagande. Till det kommer alla uthyrda lägenheter som annars skulle stått tomma. Det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar hyr i dagsläget ut 16 lägenheter i Hede och Ytterhogdal till Migrationsverket. Det innebär hyresintäkter på 96600 kronor per månad. – Det är sannolikt lägenheter som annars skulle stått vakanta, så det är naturligtvis positivt, säger Härjegårdars VD Hans Svensson.
Förutom hyresintäkter för tomma lägenheter så fick Härjedalens kommun cirka 17 miljoner kronor i bidrag från Migrationsverket, för olika delar av asyl- och flyktingmottagandet förra året. Den största posten är bidragen för ensamkommande flyktingbarn, drygt 11 miljoner kronor.
Migrationsverket har också bidragit med pengar bland annat till invandrarundervisning, flyktingverksamhet i Hede och Ytterhogdal och bidrag till integrationsenheten. En del verksamheter har gått med ett överskott, andra med ett underskott.
– Jag tycker att staten ger kommunen möjligheter att jobba med flyktingar som kommer utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Man kan alltid diskutera om det är för mycket eller för lite pengar men på det stora hela är jag nöjd, säger Ola Regnander, ekonomichef på Härjedalens kommun.
Totalt sett, räknat på de poster där Migrationsverket bidragit med pengar till verksamheter som bara riktar sig mot asylsökande och andra invandrare, gör kommunen ett överskott på drygt 4 miljoner för 2013. Det mesta kommer från boendet för ensamkommande flyktingbarn som hade ett överskott på fyra miljoner förra året.
– Kommunens totala resultat blir inte bättre eller sämre på grund av flyktingmottagandet så man kan inte säga att vi tjänar pengar på det. Om det blir en differens mellan intäkter och kostnader inom asyl- och flyktingverksamheten så ombudgeterar vi pengarna och använder dem år i stället (2014), säger Ola Regnander.
På sikt då, kan man säga att kommunen gör en ekonomisk vinst på flyktingmottagandet?
– Alla som bor och blir kvar i kommunen bidrar till att vi får fler inkomster. Alla är så att säga värda lika mycket.
Hur ser du på vikten att de flyktingar som blir kvar får jobb?
– Det är alltid viktigt att man får jobb och försörjning oavsett om man är Härjedaling i tio generationer eller kommer från Syrien, säger Ola Regnander.
Migrationsverket har också gett bidrag till undervisning på gymnasieskolan, till korttidsvistelser utanför hemmat och till hemvård, drygt 800000 kronor.
-Pettersson noterar att ovanstående analys är enormt naiv, överskott hos kommunen ger motsvarande underskott hos staten och skattebetalarna får ta smällen…
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Clik here to view.
