Regeringen tar ytterligare steg för att göra det mer lönsamt för nyanlända invandrare inom etableringsuppdraget att arbeta. Idag beslutade regeringen att den som arbetar ska få behålla etableringstillägg och bostadsersättning för att minska marginaleffekterna vid övergång till arbete.
Regeringen har tidigare infört förändringar som gör det mer lönsamt för nyanlända att arbeta inom ramen för sin etableringsplan. Fribeloppet för arbete vid sidan av etableringsplanen har också tagits bort så att sådana inkomster inte heller minskar etableringsersättningen.
Den ändring som nu införs innebär att den som arbetar, inom eller vid sidan av sin etableringsplan, inte riskerar att förlora eventuell etableringstillägg eller bostadsersättning. Etableringstillägg betalas till hushåll med barn och bostadsersättning betalas till ensamstående utan hemmavarande barn. Bägge dessa minskas med 1/3 av alla förvärvsinkomster från första kronan, det ändrar regeringen nu på.
- Regeringens linje är, och har varit tydlig, det ska löna sig att arbeta. Ur integrationssynpunkt är tidig kontakt med arbetsmarknaden väldigt viktig. Den som är nyanländ och har tre barn ska inte riskera att förlora sitt etableringstillägg för att man är ambitiös och arbetar, det sänder fel signaler, säger integrationsminister Erik Ullenhag.
-Pettersson anser att Erik ”Myten” Ullenhag snackar skit. Det ska visserligen löna sig att arbeta, men invandrarna måste lära sig att leva på en lön utan bidrag som alla andra och med all kompetens som väller in över våra gränser tillsammans med arbetskraftbristen ska det inte vara några problem.
-Myten i stället för att låta pensionsräddarna få behålla bidrag och lön så sänk bidragen för dem som kan men inte vill arbeta så blir det tillräckliga marginaleffekter…
