INVANDRING. De elever som är tolv år eller äldre har små chanser att ta sig igenom gymnasiet. Det visar en granskning som Radio Sweden har gjort.
Det är känt att elever som kommer sent till Sverige har svårt att ta sig in på gymnasiets nationella program. Och datakörningar Skolverket gjort åt Radio Sweden visar att de flesta aldrig kommer ikapp.
Vi har tittat på alla som började gymnasiet 2007, och av dem som invandrat efter att de fyllt 12 var det bara en knapp fjärdedel som gick ut gymnasiet med behörighet att söka till högskolan.
De flesta slutade i förtid, eller blev kvar på det som då hette Individuellt program, IV. I gruppen som invandrade när de var mellan 9 och 11 år var det dubbelt så många – ungefär hälften – som klarade gymnasiet.
Och de sent ankomna fortsätter att skilja ut sig. 2013, sex år efter gymnasiestarten, var det färre av dem som hade jobb. Mer än var femte var så kallade UVAS, unga som varken arbetar eller studerar, en grupp som löper stor risk att hamna i långvarigt utanförskap.
Märkligt tycker Pettersson. är det inte dessa personer som ska rädda vår ålderdom? Märk väl att jag har full förståelse för att det är jättesvårt att komma till ett främmande land, utan att kunna språket och kanske en bristande utbildning i grunden, men hur fan kan våra politiker undgå att missa det. År efter år kör de på i samma spår och pratar om att bara vi lyckas med integrationen så…vi kommar aldrig att lyckas med dagen volymer på invandringen.
Nu pratar Sveriges Radio om ungdomar från tolv år och uppåt men glömt inte att det är ännu värre för de vuxna.
