INVANDRING. Höstens flyktingkris har gjort att många kommuner har ett ansträngt läge. Men de flesta kommunerna befinner sig inte i ett krisläge. Tvärtom skulle de kunna ta emot fler asylsökande om fördelningen var mer jämn. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting.
– I de här 40-50 kommunerna har man haft ett krisartat läge, men de andra 200 – 220 kommunerna har haft ett ansträngt läge och säger att de kan göra mer, säger Per-Arne Andersson, som är avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, till SR Ekot.
Han beskriver den ojämna fördelningen mellan kommunerna som en akilleshäl i Sveriges krishantering. Med en jämnare fördelning skulle Sverige klara betydligt mer, menar SKL.
-Pettersson tycker som det låter som Sveriges kommuner och Landsting blivit galna. Enstaka kommuner kanske kan ta emot fler men landet Sverige är fullt och klarar inte fler, det är för många elever på antalet lärare, det finns inte bostäder, utom i glesbygderna och där finns inga jobb och nybyggarna vill inte bo där, det saknas tolkar, socialsekreterare, biståndshandläggare, specialpedagoger och SFI-lärare. Det saknas utbildade människor till massor av jobb och detta beror på den för stora invandringen. Det finns inte vårdcentraler, sjukhus, polisstationer, domstolar med mera på grund av den höga invandringen. Fattar inte ”hjärnorna” i Sveriges kommuner och landsting detta så är dt lika bra att lägga ner…
