GÄVLE. I februari biföll Kommunfullmäktige i Gävle en miljöpartistisk motion om att göra Gävle till fristad för en bildkonstnär. Endast moderaterna och sverigedemokraterna reserverade sig.
Nu överklagas beslutet till förvaltningsdomstolen av Gävlemoderaterna. De kommuner som bestämt att bli fristäder ger uppehälle till förföljda författare under två års tid. I dag finns åtta fristadskommuner i Sverige och i Gävle hade man bestämt att som första kommun bli fristad åt en konstnär.
Men nu motsätter sig moderaterna i Gävle och vill överklaga beslutet i förvaltningsdomstolen. Det skriver tre moderata ledamöter från Gävle
”Kommuner får inte ge stöd till enskilda. Det strider mot kommunallagen.”
Det finns donationsmedel avsatta för ändamålet, men Gävlemoderaternas Niclas Bornegrim säger till SVT Kulturnyheterna att en fristadskonstnär skulle belasta Gävles ekonomi i form av kringkostnader som vård och skola. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger till Kulturnyheterna att hon beklagar beslutet.
Nedan brevet som moderaterna sände till kulturredationen på Ex pressen som de tydligen inte gillar…
Till Karin Olsson Expressen
Tydligen så saknar du Karin förståelse hur en demokratisk församling, som Kommunfullmäktige, fungerar. Till skillnad mot dig så tycker vi att det är fullkomligt uppenbart att alla ledamöter får rösta som de vill i ett parlament, det är de som kallas demokrati. För att vi röstar lika i vissa frågor betyder det inte att varken vi eller annat parti samarbetar med Sverige Demokraterna. Den kopplingen föreligger inte alls. Du gör dessa kopplingar för att driva dina egna syften och dina frågor. Är det så att du hänvisar till demokratin eller till journalisternas oberoende? Intressant hur du vinklar och drar i det du skriver för att nå ditt mål.
När vi Moderater vill avslå motionen om en fristadskonstnär i Gävle Kommun så är det av skäl som du som journalist i Stockholms pulserande stadsliv tydligen har svårt att sätta dig in i. Det regnar inte manna från himlen i Gävle vi har stora tunga frågor och utmaningar. Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet, ett mycket högt skattetryck. Det är inte lätt att lyfta blicken från denna verklighet och försöka vara behjälplig till hela världen med stort hjärta, när vi inte klarar av våra uppgifter, fastställda i kommunallagen, vad vi är ålagda att göra.
Det som Karin påpekar som småttigheter blir då helt plötsligt stora frågor som förtur i bostadskön när inga lediga lägenheter finns och kön är mycket lång. Det ska även tillsättas en tjänst på 25 % som ska serva denna konstnär. Bildkonstnären ska få ett bidrag/stipendium på 300 000 kr per år, dessutom ett medlemskap till ICORN 20 000 kr per år och resa 1 gång per år till London med omkostnader, övriga omkostnader är säkert också att räkna med.
Vilka socioekonomiska kostnader finns det för övrigt skola, vård etc? Vilket ansvar tar du Karin? Kan detta stipendium betraktas som ett rent understöd? Kommuner får inte ge stöd till enskilda. Det strider mot kommunallagen.
Beslutet som är fattat i Kommunfullmäktige i Gävle kommer att överklagas för att prövas mot kommunallagen.
Nu kommer detta upp i Förvaltningsrätten med anledning av den arbetsbeskrivning som en kommun är ålagd att göra och inte göra inom det kommunala uppdraget. Vi följer med stort intresse att följa frågan.
Gävle 2014-03-10
Niclas Bornegrim M
Birgittha Bjerkén M
Inger KällgrenSawela M
