ROSENGÅRD. Faraomyror plågar boende i MKB-lägenheter i Rosengård, Malmö. Ett låghus på Bennets väg har haft problem under hela året. En hyresgäst på Hårds väg har sett bekymret öka i sommar.
MKB har anlitat skadedjursbekämparen Nomor för att få bukt med myrorna.
– De har gjort två stora saneringar av låghusen. I två av trapporna är det fortfarande problem. Det är tydligen väldigt segt att bli av med faraomyror, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström beskriver förekomsten av faraomyror som att de ”kommer och går i perioder”. MKB:s hyresgäster brukar få tipset att absolut inte lämna mat framme och att skölja av disken noga så att det inte finns matrester kvar om man väntar med att diska.
Företaget som bekämpar myrorna sätter ut fällor som räcker i fjorton dagar och har därefter kontakt med hyresgästerna och rapporterar om utfallet till MKB.
– Inga skadedjur är trevliga att ha i sin lägenhet. Den som upptäcker skadedjur är skyldig att rapportera det. Jag hoppas de får bukt med problemet och att faraomyrorna försvinner, säger Margaretha Söderström.
Ett mejl från en privatperson har uppmärksammat Malmö stads miljöförvaltning på läget och beskriver hur flera MKB-lägenheter ”invaderats” av faraomyror. En granne till mejlskrivaren kunde ”sopa myrorna med sopkvast” och valde att flytta när det inte hjälpte med sanering.
”Jag är orolig över situationen då detta sprids i hela området. Finns det något ni kan göra?”, frågar privatpersonen miljöförvaltningen.
-Pettersson kan bara tipsa om att flytta det som orsakar myrinvasionen…
Faraomyra (Monomorium pharaonis) är en liten gulaktig myra som förekommer i tropiska områden världen över, men som även kan invadera uppvärmda byggnader i områden med tempererat klimat, speciellt byggnader med anknytning till distribution och lagring av livsmedel, men det förekommer också att den invaderar bostäder och sjukhus. Den betraktas som ett skadedjur, eftersom den dels äter på livsmedel avsedda för människan och dels kan sprida sjukdomar. Dess litenhet (arbetarna blir bara cirka 2 millimeter långa) och små bon gömda i sprickor och andra svåråtkomliga skrymslen gör att den ofta inte upptäcks så snabbt och är svår att bekämpa.
Drottningarnas längd är cirka 4 millimeter och hanarnas längd är upp till 3 millimeter.
Faraomyrnen förekom ursprungligen endast i tropiska och subtropiska trakter men har under modern tid spridit sig till de flesta städer i Europa och vidare så långt bort som till Sibirien. På 1930-talet hade den nått Köpenhamn, förekommer även i Sverige.
