DEMENTI. Hassan Saroee och Fariba Farajwand som driver Pizzapalatset i Kalmar anklagades för människohandel av en tidigare anställd. Men anklagelserna var falska och åklagaren har lagt ner förundersökningen.
Artikeln på SR och Ljudfil med intervju
Den anställde hade berättat att han bara hade fått 4 000 kronor i månaden, men åklagaren kontrollerade aldrig hans ekonomi innan paret greps.
Fariba Farajwand mår fortfarande dåligt efter att hon greps utan att ha en aning om vad hon anklagades för.
– De tog min man och sedan tog de mig, vi fick inte prata med våra barn. Jag kunde inte sova på tre nätter och inte äta. Det var jättejobbigt, säger Fariba Farajwand.
Det var i slutet av mars som sex uniformerade poliser väckte paret klockan sju på morgonen och grep dem utan vidare förklaringar.
Orsaken till att den före detta anställde hade riktat anklagelserna mot paret var att när han hade sagt upp sig och inte längre hade någon anställning skulle han inte få vara kvar i Sverige på grund av Migrationsverkets regler. Då gick han till polisen och sa att han hade fått arbeta långa dagar med endast 4 000 kronor betalt i månaden.
Ärendet lämnades till Internationella åklagarkammaren i Malmö som valde att anhålla paret misstänkta för människohandel.
När hon anhölls bad Fariba polisen att kolla upp den före detta anställdes ekonomi:
– Jag sa hela tiden till polisen att de skulle ringa min revisor, men jag vet inte om de gjorde det, tydligen inte, säger hon.
I tre dygn satt paret anhållna, men under häktningsförhandlingarna mot paret kunde deras advokater visa upp ett utdrag från Skatteverket som bevisade att den före detta anställde hade tjänat gott och väl 20 000 kronor i månaden.
– Så fort han såg lönespecifikationen uppfattade jag att han aldrig hade sett det förut, säger Hassan Saroee.
Åklagaren, som i den här typen av förundersökningar fattar alla beslut, hade missat att göra den mest grundläggande kontrollen av den före detta anställdes ekonomi. P4 Kalmar har tagit del av dokument som visar både anklagelserna och utbetalningarna från parets företag till den tidigare anställde. Åklagaren vill inte kommentera beslutet eftersom utredningen är sekretessbelagd, även om den är nedlagd.
Efter nyheten om att Hassan Saroee och Fariba Farajwand misstänktes för människohandel har de blivit uthängda på främlingsfientliga bloggar och i sociala medier.
Paret har trots det upplevt starkt stöd från vänner, grannar och kunder efter de anklagelserna. Framför allt undrar de kring åklagarens beslut.
– De hade kunnat ta reda på det här enkelt, men det gjorde de inte. Fortfarande har jag många frågor och funderingar, men jag har inte fått svar på mina frågor, säger Fariba Farajwand.
-Petterssons var en av de bloggar som ”hängde” ut paret, men jag kan inte hålla med om att vi är främlingsfientliga. Vi har inget emot invandrare som kommer hit, arbetar och sköter sig. Vi är emot den galna migrationspolitiken.
Nåväl, vi ber om ursäkt för att vi publicerade artiklar om händelsen och hoppas att polis och åklagare har mer på fötterna nästa gång de låser in folk och önskar Fariba och Hassan lycka till i fortsättningen…
