INVANDRING. Kvinnan har bott i Sverige i sju år utan att söka arbete. Efter att ha blivit försörjd av sin familj ansökte hon förra året om försörjningsstöd, så kallat socialbidrag, men fick nej av kommunen. Kvinnan vann i förvaltningsrätten men kammarrätten slår fast att hon saknat ”godtagbara skäl” för att inte söka arbete.
Den 48-åriga kvinnan kom till Sverige år 2010 och har permanent uppehållstillstånd. Hon har dock inte arbetat, studerat, varit inskriven på Arbetsförmedlingen eller varit sjukskriven sedan dess utan blivit försörjd av sina familjemedlemmar.
Förra året vände hon sig till Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad och begärde så kallat försörjningsstöd.
Kommunen avslog hennes ansökan med hänvisning till att hon varken hade stått till arbetsmarknadens förfogande eller varit sjukskriven – vilket är grundregeln för att kunna beviljas försörjningsstöd.
Kvinnan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad.
Förvaltningsrättens skrev: ”Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning… Om det finns godtagbara skäl har den enskilde rätt till försörjningsstöd även om han eller hon inte står till arbetsmarknadens förfogande.”
Kommunen överklagade till Kammarrätten i Göteborg som pekade på att det i förarbetena till socialtjänstlagen framgår att försörjningsstöd är det ”yttersta skyddsnätet” och att den som söker bistånd i första hand har ett eget och ”primärt” ansvar för sitt liv.
Kammarrätten skrev i sina domskäl: ”Till följd av den långa tid hon har vistats i Sverige tillsammans med sin familj är det rimligt att utgå ifrån att hon har fått kännedom om vilka krav som ställs på en person för att uppfylla förutsättningarna för att få försörjningsstöd.”
”Hon har inte gett någon förklaring till varför hon inte har planerat och förberett för sin egen försörjning tidigare och det har inte kommit fram att behovet av försörjningsstöd uppkommit oväntat.”
HFD säger nej
Kammarrätten ansåg därför att kvinnan inte har haft några ”godtagbara skäl” för att inte ha stå till arbetsmarknadens förfogande och gick därför på kommunens linje.
Kvinnan överklagade till Hösta förvaltningsdomstolen som nu beslutar att inte meddela prövningstillstånd. Kammarrättens avgörande står därmed fast.
-Pettersson säger att det ska vara arbetsplikt för friska för alla typer av bidrag och det ska gälla invandrare och svenskar…
Socialbidrag som numera kallas försörjningsstöd ska var den yttersta hjälpen och ingen inkomstgaranti för dem som inte vill arbeta.